NS omzeilt nog steeds belasting via Ierland

Peter Kavelaars, hoogleraar Fiscale Economie, reageert bij BNR Nieuwsradio op de onthulling dat NS-dochter Abellia via een Ierse constructie belasting ontwijkt.

Ruim twee jaar geleden heeft minister Dijsselbloem toegezegd dat de NS haar belastingverplichtingen niet meer zou omzeilen via een Ierse constructie. Inmiddels is de NS daarmee opgehouden voor wat betreft Nederland maar bleek uit berichtgeving van Trouw dat het Duitse dochterbedrijf Abellia dit nog steeds doet.

Peter Kavelaars, hoogleraar Fiscale Economie, werd om een reactie gevraagd bij BNR Nieuwsradio. ‘Fiscaal-juridisch mag het zeker maar er is twee jaar geleden een toezegging gedaan die kennelijk alleen op Nederland toepassing heeft.’, aldus Kavelaars. Hij stelde verder dat concurrentie met private bedrijven Abellia in deze constructie drukt, ‘Ze moeten dus wel’.

Om dit soort praktijkten te voorkomen dient iedereen gelijk behandeld te worden. Ook private bedrijven zouden dergelijke uitwijkroutes niet meer moeten kunnen gebruiken. Daarvoor zijn aanpassingen aan de wetgeving nodig maar daarover merkt Kavelaars op dat dat een ‘moeizaam traject’ is.